Найкращі рецепти осені

Осінь – пора не тільки врожаю свіжих вітамінних овочів, а й нового викачування меду. Після Медового Спаса можна впевнено ласувати продуктами бджільництва, і звичайно, купити акацієвий мед для профілактики застуд на прийдешній сезон холодів. А осінні страви, в складі яких мед – це не тільки прекрасні смакові поєднання, а й можливість отримати ударну дозу вітамінів та інших корисних речовин!
Запечені овочі з медом та спеціями
Смажені овочі дуже смачні, проте приготування в духовці вважається більш корисним, до того ж інгредієнти вбирають аромат один одного, створюючи єдиний смаковий букет. Можна спробувати приготувати запечені овочі з медом та спеціями. Для цієї страви знадобиться:
- 6 ст. л. меду;
- бальзамічний оцет;
- 3 середніх моркви;
- 3 великих картоплини;
- 1 невеликий кабачок або баклажан;
- 3-4 часникових зубчики;
- 250 г сухого вина або бульйону з овочів;
- 100 г вершкового масла;
- гілочки чебрецю;
- сіль, перець – за смаком;
- невеликий шматочок імбиру;
- корінь селери.
Овочі ретельно промити, почистити, нарізати невеликими шматками, викласти у змащену маслом місткість для запікання разом з дрібно нарізаним часником і чебрецем. Потім готуємо соус: для цього в м'яке вершкове масло додаємо натуральний мед, натертий на дрібній тертці імбир, оцет, сіль й перець за смаком, заливаємо вином або овочевим бульйоном. Соус нагріваємо до однорідності на водяній бані або слабкому вогні, потім поливаємо ним овочі та ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 30-35 хвилин.
Пиріг "Божевільний"з острова Сіфонос
Неймовірний смак цього осіннього пирога сподобається кожному. Необхідні інгредієнти:
- борошно пшеничне - 300 г;
- розпушувач тіста (або соду погасити) - 2 ч. л.;
- гарбуз - 600 г;
- цукор - 1 склянка;
- родзинки - 1 склянка;
- коньяк - 30-50 г;
- кориця (мелена) - 2/3 ч. л.;
- гвоздика (мелена) - 1/4 ч. л.;
- мед - 2 ст. л.;
- апельсин - 1 шт.
Гарбуз очистити від шкірки й насіння, нарізати кубиками розміром приблизно 1 * 1 см. Додати цукор, коньяк. А також натерти цедру апельсина та вичавити з нього весь сік + додати корицю й гвоздику в зазначених пропорціях. Потім додаємо мед з різнотрав'я, або інший за смаком. Поставити в мікрохвильову піч на 1 хв на максимум – це необхідно для того, щоб розтанув мед і гарбуз дав трохи соку. Все перемішати.
Борошно просіяти з розпушувачем. Невеликими порціями борошно додавати в тісто. Висипати родзинки й перемішати. Форму змастити та злегка присипати борошном, вилити тісто й запікати в мультиварці 1 годину 10 хвилин. У духовці при температурі 175-180 градусів – 1 годину (перевіряти готовність дерев'яною паличкою).
Баклажани в лимонно-медовій карамелі
Дуже смачні баклажани й доволі простий рецепт приготування. Вам знадобиться:
- баклажан - 500 г;
- часник - 5 зубків;
- мед - 3 ст. л.;
- сік лимонний - 50 мл;
- вода - 20 мл;
- перець червоний пекучий - 0.5 ч. л.;
- коріандр (мелений) - 1 ч. л.
- зелень за смаком;
- олія рослинна (для обсмажування);
- сіль.
Порізати баклажани скибочками завтовшки 0,5-0,7 см. Рясно посолити та залишити на годину. Добре помити від солі, викласти на полотенечко і дати обсохнути. На рослинній олії обсмажити часник, нарізаний тонкими скибочками, до легкої рум'яності. Його не викидати, просто вийняти з олії. У часниковому маслі обсмажити до готовності баклажанчики з двох сторін.
Поки баклажани просолюються можна приготувати карамель. Для цього 3 ст. ложки меду змішати з лимонним соком та водою. Довести до кипіння дані інгредієнти, 7 хвилин дати покипіти на маленькому вогні, потім додати туди часник, коріандр та червоний перець. Обсмажені баклажани змішати з карамеллю. Можна складати у місткість й поливати кожен шар та посипати дрібно рубленою зеленню. Поставити в холодильник на пару годин для просочення.
СМАКУЙТЕ КОРИСНЕ!