Цікаві факти про мед

Історики кажуть, що бджільництвом людина почала займатися приблизно в 600 році до н.е. – і, звичайно ж, все починалося з розшуку в лісі гнізд диких комах. Спочатку мед вважався священним продуктом – його було мало, знаходити його було нелегко і на смак він був приголомшливим. Цілком достатньо, щоб приписати особливі чудо-властивості. Втім, приписували їх не дарма, чого-чого, а чудових якостей в меді задосить: загальнозміцнювальні, кровоспинні, болезаспокійливі, антибактеріальні й протизапальні.
Піфагор, Гіппократ та Аристотель також були впевнені, що мед продовжує життя людини. До речі, Гіппократ, не тільки лікував людей медом, а й активно вживав його в їжу, прожив він як відомо 109 років. Користь меду незаперечна. Про це писалися різноманітні трактати лікарів минулих століть, та й сучасні медики з ними згодні. Обумовлено це тим, що в його складі понад 300 корисних речовин, 23 з яких – амінокислоти, а 40 – мікроелементи. Мабуть, це єдиний продукт з таким складом.
При розкритті могили Тутанхамона в гробниці знайшли амфору з медом. Через століття його якості практично не погіршилися – даний продукт може зберігатися роками, і це ніяк не відображатиметься на його корисних властивостях.
У роки Великої Вітчизняної війни Радянський інститут Бджільництва, спільно з деякими медичними установами, серйозно займався питаннями лікувального впливу меду на організм бійця. Саме в ході їх експериментів було встановлено, що навіть слабкий розчин меду з водою здатний не тільки зупинити зростання бактерій, але й вбити їх.
Цікавий факт, оси теж вміють робити мед. Індіанці Південної Америки здавна збирають осиний мед і навіть містять медоносних ос в полуодомашненному стані. У Мексиці вживають в їжу мед оси Полібія окціденталіс.
Слово «мед» має єврейське походження. Дослівно його можна перевести як «чари» або «наділений магією», що зовсім не дивно: мед здавна називали їжею богів.
Найдорожчий сорт меду у світі – це мед «Ельфійський» з Туреччини, він коштує € 5000 за кілограм. Видобувається в печері в долині Сарікаір біля міста Артвин на глибині 1800 метрів. В Іспанії мед додають до замінників грудного молока для дітей, які страждають на анемію або жовтяницю.
Африканські бджоли не запасають мед у вуликах на зиму, оскільки погода там завжди спекотна і рослини цвітуть круглий рік, а значить – їжа є завжди.
У 1985 році перуанські митники затримали на кордоні велику партію меду з Еквадору. Як виявилося, в ласощах містився кокаїн. Пізніше з'ясувалося, що наркотик ні домішували механічним способом. Для отримання смертельно-небезпечного меду бджіл випускали безпосередньо на плантації коки.
Мед входить до переліку обов'язкових продуктів космонавтів і водолазів
Мед часто згадується в релігійних книгах. У Корані: «З брюшок бджіл виходить питво різних кольорів, яке приносить людям зцілення. Воістину, в цьому – знамення для людей розмірковуючих». В Біблії: «Уста, що виділяють мед».
Словосполучення "медовий місяць" прийшло до нас з Норвегії – там було прийнято, щоб молодята на старті спільного життя їли мед і пили напої на його основі. Початок шляху повинен бути солодким, поживним і корисним.
Важливо! При температурі понад 50 градусів С в меді гине основна кількість корисних речовин, тому не варто додавати цей продукт в гарячий чай – лікувального ефекту не буде.
Будьте здорові, смакуйте корисне!