Ваш кошик порожній

Квітковий пилок

На виставках та ярмарках у нас часто запитують, як вживати квітковий пилок. Ми вирішили відповісти на це та інші питання про цей продукт.

Що таке квітковий пилок?

Уявіть, сонячним травневим днем бджола сідає на квітку акації і збирає нектар. Їй на лапки та брюшко потрапляє пилок. Після того, як бджола змішала пилок з нектаром або медом, вона кладе його у спеціальні корзиночки на її задніх лапках. Коли бджола прилетіла до вулику, їй довелося пробратися скрізь спеціальну решітку. Це частина пилковловлювача — пристрою бджолярів для збирання пилку. Частина пилку, що принесла бджола, потрапила до приймача. Згодом, пасічник ретельно вибере звідти пилок. Інша частина залишається бджолі для харчування.

Чим корисний квітковий пилок?

Квітковий пилок — збалансований і повноцінний продукт харчування. Він на 20% складається з білку. Стільки ж білку у філе з яловичини. Крім того, пилок багатий на амінокислоти — основний елемент побудови білків організму. 100 тисяч білків нашого організму створюються з 22 амінокислот. Відсутність хоча б однієї з них порушує обмін речовин. Амінокислоти повинні потрапляти до організму з їжею, адже вони не виробляються організмом самостійно. У пилку є всі незамінні амінокислоти.
Також до квіткового пилку входять вітаміни, мінерали, вуглеводи та ферменти. “Хороший полівітамінно-мінеральний комплекс повинен містити не менше 40 компонентів”, — стверджує Роберт Аткінс, американський дієтолог, відомий по дієті Аткінса. Пилок в свою чергу складається з більш ніж 300 різних мікроелементів. До того ж пилок, на відміну від інших комплексів, можна приймати дітям від 1 року.
У пилку за тисячі років еволюції збалансувалися між собою всі біологічно активні речовини у найбільш сприятливій для організму формі. Тому добавка їх у свії раціон нормалізує гормональний фон і допомагає уникнути авітамінозу.

Як вживати квітковий пилок?

Найкраще вживати пилок під час сніданку, адже він дає велику кількість енергії. Рекомендована доза становить 10 грамів. Найпростіший спосіб вживати бджолиний пилок — їсти його у сирому вигляді. Ви також можете залити його медом або додати у фруктовий сік, чай чи травʼяну настоянку. Дочекайтеся, поки пилок розкриється — так смачніше. Бджолиним пилком можна прикрашати йогурт або морозиво. В кулінарії його додають у печиво, кекси, мафіни та салати. На нашому сайті ви також можете знайти рецепт смузі з пилком. Ним можна поснідати з родиною, або пригостити гостів спекотним днем.

Не дивлячись на всю користь квіткового пилку, вживати його необхідно з розумом. Не перевищуйте рекомендовану дозу. Перед вживанням проконсультуйтесь з вашим лікарем, у Вас може бути алергія на пилок.

інші Новини та рецепти: